Teckensnitts storlek: +

Nyttan av återupplevd fattigfälla.

Nyttan av återupplevd fattigfälla.
Har du likt jag och Beata upplevt fattigdom? Känner du någon som någon gång tappat fotfästet?

Jag var 43 år, företagare som nyss sålt mitt livsverk för en summa som gjorde mig ekonomiskt oberoende. Gick styrelseutbildningar och tog styrelseuppdrag.
Beata var dryga 50 år, medelklass och välrenommerad egenföretagare med koll på läget såväl privat som företagsmässigt.

Vi var båda ensamstående föräldrar som hamnade i Fattigfällan.

Mellan oro och känslan av hopplöshet dagdrömde jag då om att få hoppa in i en tidsmaskin som tog mig 22 år framåt i tiden. Så att jag som pensionär, gungande i en gungstol framför en öppen brasa, kunde komma undan den tunga blöta filten av ekonomisk oro och bara njuta av ingenting.

Beatas väg neråt till fattigfällan började med en sjukskrivning, som blev längre än beräknat.
Hon hamnade i en mardrömslik utförsåkning nerför samhällets förrädiskt branta stup, jagad av ett växande skuldberg, oförstående läkare och villkorslösa myndigheter. Hennes kropp började strejka, företaget kraschade, hon var ensam utan ordentlig mat i kylskåpet och pengar på fickan.

Min fallucka kom i samband med IT bubblan som sprack just år 2000. Det utländska bolaget som köpte mina aktier gick omkull snabbare än insättningen på mitt bankkonto. Kombinationen med höga fasta kostnader och påföljande arbetslöshet blev ohållbar. Ett minne. från den tiden är när jag satt och åt frukostar med utslagna och hemlösa stackare. För 10 kr fick vi gröt, ägg, macka och kaffe som höll oss mätta över dagen.

I går satt jag med en nyköpt havrelatte i en välfylld teatersalong och såg den sista föreställningen av pjäsen Fattigfällan. Många igenkänningsfaktorer men även olikheter.

En vän frågade mig när jag berättade att jag skulle gå på teatern:
-Varför ska du se en sådan mörk pjäs? Det är väl bättre att se något roligt?

Utan att direkt svara på frågan tänkte jag för mig själv:
- Därför att det är viktigt för just mig att påminnas om var jag var då och var jag är nu.
- Det är nyttigt att se och påminnas om människors olika förutsättningar och händelser.

Beata i pjäsen hamnade i ett moment 22, med myndigheters restriktioner och vänners reaktioner.

Tack vare en kärleksfull syster, som både lyssnade och hjälpte mig ekonomiskt, samt en omtänksam vän som hjälpte mig flytta från ett rum utan kök och toa i en industrilokal till en lägenhet i andra hand, klarade jag mig igenom stormens öga och kunde i egen takt ta ny sats i ny riktning.

Fattigfällan är en pjäs baserad på en bok med samma namn.
Romanen som gavs ut 2016 bygger på en sann historia skriven av Charlotta von Zweigbergk.

Fattigfällan är en skildring av en totalt rämnande tillvaro i ett samhälle där skyddsnätets maskor blir allt grövre.

”Beata är egentligen som vem som helst, Ändå drabbas hon så hårt när hon fastnar i den här fällan psykiskt, fysiskt och känslomässigt.” Ord från regissören Maria Stenberg.

I dag är jag tidsmässigt framme vid den dagdröm och längtan jag hade för 23 år sedan.
Sitter inte som i målbilden från min dagdröm och gungar i gungstol utan växlar min tid mellan att coacha arbetssökande som anställd på Jobbklar AB och hjälper människor på min fritid att bli hälsosammare genom mitt online företag Attraktiv Livsstil AB.

I rollen som jobbcoach möter jag och lär av människor i olika samhällsklasser och från olika kulturer. Mina egna erfarenheter är en tillgång i dessa möten.

Jag är på rätt plats i livet nu, på alla sätt.

Tack vare ”Big bang” för 23 år sedan och några örfilar till på vägen, men även genom de framgångar jag skapat. Tror att det som händer inte är en slump. Tacksam för allt som hänt, både vinet och vattnet. Ödmjukhet, acceptans och enkelhet håller mig i handen.

Livet innehåller oförutsägbara krumbukter.
Skillnad mellan en normal tillvaro och ett liv i kaos kan vara hårfin.

Eller hur?

#helsingborgsstad #helsingborgsstadsteater #fattigfällan #utmattning #teater #insikt #reflektion #coach #rolfmunkept #attraktivlivsstilRolfs blogg. Kostråd för dig som jobbar natt.
Träna? - Men det gör ju så himla ont!
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://www.rolfmunke.se/